Gonzotiede Näkymätön käsi juoksee kuin päätön kana.

Huuhkajien pelissä näkyy lama - Miksi juuri Kreikka ja Suomi sukeltavat?

Suomen kapteeni Niklas Moisander tylytti itseään Virolle ja Unkarille hävittyjen pelien jälkeen:

"Me emme ole tarpeeksi hyviä."

http://yle.fi/urheilu/kapteeni_moisander_murtui__emme_ole_tarpeeksi_hyvia_arvokisoihin/8073700?ref=leiki-urheilu

Samaa mantraa on päävalmentaja Mixu Paatelainen hokenut jo kuukausien ajan. Syy ei ole pelisysteemissä, vaan pelaajamateriaalissa. Suomen jalkapallojoukkueella ja hallituksella on toisin sanoen sama lama-ajan asenne:

"Realiteetit ovat nyt nämä, me ollaan paskoja, toivoa ei ole, ansaittiin hävitä."

Suomessa on kauttaaltaan päällä itsesyytösten ja ankeuttamisen mentaliteetti. Mitä se sitten tuottaa? Toistaiseksi olemme nähneet vain syvenevää kurjuutta ja tappioita toisensa jälkeen.

Jalkapallo on joukkuelaji, ja maalien tekeminen edellyttää kärkipelaajilta juuri itseluottamusta. Voittaminen on korvien välissä. Mixu on kuitenkin totaalinen porvarijohtaja. Syy ei ole koskaan systeemissä, vaan pelaajissa. Vähiten johtaja näkee mitään vikaa itsessään.

Samana päivänä lohkon alkuperäinen ennakkosuosikki Kreikka hävisi Färsaarille. Kyse ei siis todellakaan ole vain pelaajamateriaalista tai jalkapallokulttuurista. Enemmänkin kyse on juuri uskosta itseensä, voittamisen kulttuurista. Kreikka ja Suomi ovat lamassa ja se näkyy myös pelissä.

Suomen pelaajamateraali ei ehkä ole maailmanluokkaa, mutta nyt joukkue lähestyy jo kaikkien aikojen heikointa sijoitustaan FIFA-rankingissa. Jos joukkue ei yllä yli puoleen vuoteen edes tasapeliin, tuloksesta vastaa päävalmentaja.

Mixun kaudella on testattu tiettyä psykologiaa ja nähty sen seuraukset. Päävalmentajan viesti on: Me ollaan paska jalkapallomaa, meillä on paskat pelaajat, paska pelikulttuuri.

Pelaajat omaksuvat tämän "realistisen" tympeän asenteen ja toistavat haastatteluissa: Ei meistä ole mihinkään.

Mitä tällaisesta asenteesta sitten seuraa? Suunta ylöspäin? Ei. Paskimmat karsinnat ikinä. Hyvä strategia tosiaan. Kiitos vaan. Kannattaisiko vaihtaa johtajaa ja kokeilla seuraavaksi vaikka itseensä uskomista ja positiivista ajattelua?

Jos emme luota omaan jalkapalloviisauteemme niin ehkä kannattaisi kuunnella niitä maita, jotka ovat meitä edellä. Muiden maiden lehdistössä joulukuusi -pelisysteemille on naurettu jo vuosia. Mixu on ennen kaikkea kieltäytynyt osallistumasta sellaiseen keskusteluun, joka voisi kehittää ymmärrystä lajista. Hän ei ole koskaan kunnolla selittänyt, miksi hänen pelisysteemistä pitäisi toimia. Käytännön tasolla epäonnistunut systeemi ei voi toimi edes teoriatasolla, jos teorian tilalla on vain päähänpisto tai sokea usko.

En väitä tuntevani Mixu Paatelaista henkilötasolla, mutta en voi olla miettimättä, mikä on yleinen narsismin määritelmä: Saa muut ympärillään tuntemaan itsensä kelvottomaksi, löytää vikoja vain kaikista muista kuin itsestään. Tulkitsee kaiken kritiikin ymmärtämättömyydeksi. Esiintyy järkähtämättömän karismaattisesti, mutta teot eivät vastaa lupauksia. Ei myönnä omia virheitään edes tosiasioiden edessä.

En tiedä hurmaako Paatelainen ketään, mutta ainakin pelaajien esiintymisestä päätellen päävalmentaja on onnistunut kylvämään ympärilleen aika paljon heikentynyttä itsetuntoa.

Toki on joskus kohdattava myös realiteetteja, mutta nyt tilanne on se, että Suomen keskinkertainen pelaajamateriaali tuottaa tuloksia, jotka jäävät reilusti sen oman tason alle. Huuhkajat eivät ole koskaan ole olleet näin jäässä. Huonot päätökset ovat vieneet koko joukkueen syvään lamaan.

Valmentajan erottaminen ei välttämättä heti korjaa tilannetta, mutta todellisessa jalkapallomaassa siihen ratkaisuun olisi päädytty jo aikaa sitten. Paatelainen itse on sanonut, että keinot ovat hänellä vähissä. Silloin on aika etsiä joku, jolla on tarjottavana niitä uusia keinoa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.