Gonzotiede Näkymätön käsi juoksee kuin päätön kana.

Mestareiden liigassa eivät mestaruudet paljoa merkitse

  • Mestareiden liigassa eivät mestaruudet paljoa merkitse

Tänä vuonna on taas näkynyt hyvin, miten vähän Champions League edustaa alkuperäistä ajatustaan mestareiden liigana.

Oma vakituinen mestarijoukkueemme HJK pelaa Suomen sinivalkoisissa väreissä ja on kohdannut ensin 2. karsintakierroksella Latvian mestarin sekä 3. kierroksella Kazakstanin mestarin Astanan.

FC Astana, aivan kuten HJK edustaa maansa pääkaupunkia ja koostuu etupäässä maajoukkuepelaajista - aivan kuten HJK:ssa noin puolet pelaajista on nähty myös Huuhkajissa. Molemmat joukkueet myös kantavat pelipaidoissaan maansa värejä.

Mikä tässä sitten on ongelma? Eikö ole juuri hienoa se, että eurooppalaisten maiden mestarit haastavat toisensa Mestareiden liigassa?

Ongelma on se, että kyse on vasta karsinnoista, eikä vielä tämänkään kierroksen jälkeen HJK yllä lohkovaiheeseen. Jos HJK voittaa vieraissa Astanan ja selviytyy kahdesta mestarijoukkueesta, se hyvällä tuurilla kohtaa seuraavalla kierroksella taas jonkin pienemmän maan mestarin.

Huonolla tuurilla HJK kohtaisi joukkueen, joka ei välttämättä edes kamppaile oman maansa mestaruudesta, mutta on suurella rahalla räätälöity juuri eurokentille.

Mestareiden liigasta on käytännössä tullut suljettu huippuliiga, jossa vuosi toisensa jälkeen pelaavat samat joukkueet samoista maista.

On absurdia, että kansallinen mestari ei yllä edes Mestareiden liigan lohkovaiheeseen, vaikka se päihittäisi kaksi muuta kansallista mestaria.

Kansallisissa liigoissa pelaaminen ei oikeastaan millään tavoin valmista joukkueita pelaamaan sillä tasolle, jota kansainväliset pelit edellyttävät. Kansallisilla mestareilla on myös aivan liian pieni pelaajabudjetti ja tie on tehty todella kiviseksi.

Yksi keino lisätä Mestareiden liigassa pelaavien mestareiden määrää olisi sarjakohtaisten joukkuemäärien rajaaminen esimerkiksi kahteen.

Olisi tietenkin omalla tavallaan epäreilua, jos Mestareiden liigassa pelaisi vain kaksi joukkuetta Saksasta tai Espanjasta. Nythän olemme tottuneet siihen, että pudotuspeleissä kahdeksan parhaan joukossa kohtaa neljä saksalaista ja neljä espanjalaista joukkuetta.

Ehkä vähän jännittävämpää olisi - ei välttämättä urheilullisesti, mutta monipuolisuuden lisäämiseksi - että lohkovaiheeseen yltäisi helpommin pienempiä mestareita ympäri Eurooppaa.

Useammat joukkueet kehittyisivät ja niiden talous myös laajenisi europelien myötä.

En haluaisi kääntää koko nykyistä asetelmaa päälaelleen, mutta tuntuuhan se ihan hullulta, että ensin kansalliset mestarit pudottavat toinen toisensa jatkosta, eikä lopulta yksikään pääse edes läpi karsinnoista.

Nykytilanne ei kehitä jalkapallon laatua niissä maissa, joissa jalkapallokulttuuri ei ole Saksan, Britannian tai Espanjan tasolla.

Jotain täytyisi keksiä ettei suunta ainakaan tästä pahenisi.

Jos ei muuta niin vähintään Eurooppaliigaan tulisi jokaisesta maasta villillä kortilla päästää sen maan mestarijoukkue, jotta jalkapallokulttuuri kohenisi pitkällä aikavälillä.

Tilanne omalla tavallaan kertoo myös Huuhkajien realistisista mahdollisuuksista. Joukkueella ei ole mahdollisuuksia, ellei jokainen pelaaja ole kovaksi keitetty kovissa peleissä.

Huomenna Liverpool mittaa HJK:n tason. Ei ole mitään väliä sillä vaikka turpiin tulisi 6-0.

Kovat pelit ovat hieno tilaisuus mitata tasoeroja. On tärkeää tajuta kuinka paljon työtä menetys vaatii. Valitettavasti raha on toinen puoli kuviossa.

Suomalaiset maksutelevision tilaajat ja moninainen pubikansa maksavat paljon nähdäkseen Valioliigan pelejä ja UEFA:n otteluita. Suomalaisten olisi järkevä vaatia sitä, että euroliigoista tehtäisiin avoimempia ja pienille maille helpommin saavutettavia. Sitä kautta osa suurista rahoista palaisi myös Suomeen.

Valtion tulisi miltei investoida rahaa kärkijoukkueiden pelaajabudjetteihin, koska joukkueen yltäminen Mestareiden liigaan tuo televisio-oikeuksista takaisin niin monta miljoonaa, että se kannattaa.

Koska valtio tuskin sitä tekee, annan oman tukeni HJK:lle eurokarsinnoissa, vaikka sympatiani eivät aina olisi klubin puolella kansallisissa peleissä.

Monesti kannatan ennemmin altavastaajaa. Vaikka Liverpool on yksi suosikkijoukkueistani, olisi kiva nähdä huomenna yksi maali myös klubilta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän StewartGriffin kuva
Stewart Griffin

Nykyinen systeemi on hyvä. Ei ketään kiinnosta katsoa kun huippuseurat pieksää pikkuseuroja.

Ennen vanhaan joku Liverpoolkin voitti Mestarien liigan edeltäjä-kilpailun voittamalla seuraavat joukkueet: Crusaders, Trabzonspor, Saint-Étienne, FC Zürich ja Borussia Mönchengladbach.

Edes Europa liigassa ei tule noin helppoa reittiä pyttyyn nykyään.